Сблъсъци с бунтовниците в Чад, има жертви
Сблъсъци с бунтовниците в Чад, има жертви / снимки: БГНЕС

Правителствените войски в Чад отблъскват бунтовниците от президентския дворец в столицата Нджамена. Изходът от битката обаче остава неясен, съобщи френски военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Двама души са загинали при експлозия на бомба в резиденцията на посланика на Саудитска Арабия в Чад. Това съобщи говорител на саудитското министерство на външните работи, цитиран от Франс прес.

Жертвите са две жени - съпругата и дъщерята на саудитски дипломат. Говорителят не уточни дали резиденцията на саудитския посланик в Нджамена е станала мишена на нападение или бомбата е паднала по време на сраженията между правителствените сили и бунтовниците.

Същевременно бунтовнически лидер обяви, че президентът на Чад Идрис Деби, който е обкръжен в двореца си в столицата Нджамена, може да отпътува, ако поиска. "Предполагаме, че Деби е в президентския дворец. Ако иска да си тръгне, няма проблем", каза Абакар Толими.

Военен източник съобщи, че президентът се е опитал да пробие обръча на бунтовниците около двореца му в Нджамен. Деби наредил на танкове да стрелят, за да го прикриват. Опитът му продължил около половин час, но не се увенчал с успех.

От централата на Върховният комисариат на ООН за бежанците в Женева съобщиха, че ООН евакуира персонала си от столицата на Чад. Към Камерун ще бъдат изпратени 51 служители на ООН. Седемстотин граждани на Франция и на други страни, които са под защитата на френски войници в Чад, са готови за евакуация, предаде АФП. Евакуацията може да започне до вечерта, уточни агенцията, като цитира френското външно министерство. В Чад живеят около 1500 французи, повечето от които в Нджамена.

В същото време танзанийският президент Джакая Киквете предупреди, че Африканският съюз няма да признае евентуално правителство на бунтовниците в Чад, ако те овладеят властта.

Военен източник съобщи по-рано, че бунтовниците вече са завладели столицата Нджамена и са убили началник на генералния щаб на правителствената армия, но боевете около президентския дворец, където според него се намира Деби, продължават. Съдбата на президента остава неизвестна, отбелязват агенциите.