Над 20 служители на реда са пострадали
Протест в западния британски град Бристъл срещу нов законопроект, свързан с правомощията на полицията, прерасна в насилие, в което бяха ранени най-малко 20 служители на реда, двама от тях - тежко, съобщи днес полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

По време на протеста, започнал вчера следобед и продължил до ранните часове на днешния ден, бяха арестувани 7 души. Полицията каза, че през следващите дни броят на задържаните вероятно ще се увеличи, тъй като в момента се проучват кадри от видеоматериали.

Насилието, при което бяха повредени и няколко автомобила, беше определено като "неприемливо" от британския вътрешен министър Прити Пател. Тя каза, че "агресивно престъпно поведение и безредици" няма да бъдат толерирани.

Сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протест в тайландската столица

Започнала като мирна демонстрация на около 3000 души в Центъра Колидж грийн, проявата стана агресивна, след като стотици протестиращи нападнаха полицейски участък.

Много демонстранти бяха с маски и носеха плакати с критики към законопроекта, като "Кажете не на британската полицейска държава" и "Свободата да се протестира е основополагаща за демокрацията". Протестиращите изразиха гнева си от законопроект за полицията, престъпността, осъждането и съдилищата, който в момента се разглежда в парламента. Съгласно новия законов текст, който се отнася за Англия и Уелс, полицията ще получи нови правомощия за справяне с демонстрации.

Кметът на Бристъл Марвин Рийс, който каза, че има "големи опасения" във връзка със законопроекта, осъди насилието и посочи, че безредиците ще бъдат използвани, за да се оправдае въвеждането на новия закон.

Сю Маунтстивънс - полицейски комисар за района на Ейвън и Съмърсет, съобщи, че са били арестувани 7 души, но "още много" ще бъдат задържани. Това е "безобразно и скандално", каза полицейската шефка. Полицейски служители отидоха вчера на работа, а се прибраха по домовете си, след като бяха минали през болница, бити и пострадали, добави тя.

Протестиращите се опитаха да разбият стъклената фасада на полицейски участък и повредиха 12 автомобила, като два от тях бяха подпалени.

Анди Марш - началник на полицията в Ейвън и Съмърсет, каза, че 12 полицейски автомобила са повредени, а на полицейския участък са нанесени "значителни щети". Полицаите бяха замеряни с камъни, други предмети и бомбички и ситуацията, с която трябваше да се справят, беше ужасяваща, каза Марш. Смятам, че вчерашните събития бяха предизвикани от екстремисти, хора, решени да нанесат щети, да предизвикат изключително негативни чувства към полицейската работа по спазване на закона и реда и да нападат нашите смели полицаи, изтъкна Марш.

Двама от полицаите са били в болница за лечение на счупени ребра и счупена ръка. Всички, които са били нападнати, са изключително шокирани, някои са били удряни по главата с палки, улучени са били от хвърлени предмети, обобщи полицейският началник.
БТА