САЩ започнаха да изграждат полската част от противоракетния си щит в Европа
САЩ започнаха да изграждат полската част от противоракетния си щит в Европа / БГНЕС, архив

САЩ и Полша започнаха да изграждат военна база, която е част от американската противоракетна система в Европа, предадоха Франс прес и ТАСС.

Както американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк, така и полският министър на отбраната Антони Мачеревич, заявиха в село Реджиково в Северна Полша, че базата, която започва да се строи, ще има за цел да прехваща балистични ракети, изстреляни от Близкия изток и най-вече Иран, и не е насочена срещу Русия.

Путин: Русия ще вземе мерки срещу американската ПРО в Европа

Военната база в Реджиково ще приеме 24 ракети-прехващачи СМ-3. Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби и радарна станция в Турция, и ще бъде командван от базата в германския град Рамщайн.

Базата е разположена на около 250 км от руския анклав Калининград и се очаква да бъде в оперативна готовност през 2018 г. Тя ще бъде оборудвана и със системи за противовъздушна отбрана и именно това може да бъде прието от руснаците като следваща стъпка в обкръжаването на територията им, отбелязва АФП.

Полша ще получи допълнителни гаранции за сигурността си благодарение на тази американска база за противоракетна отбрана, заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от ТАСС.

Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа

Базата в Реджиково ще е готова през 2018 г., заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк, определяйки днешната церемония като "началото на третата, финална фаза на създаването на европейския противоракетен щит".

"Когато строителството завърши през 2018 г., базата ще е готова да отбранява северната и централната част на алианса. Тогава архитектурата на противоракетната отбрана на НАТО ще е завършена и ще позволи защитаването на цяла Европа от балистичната заплаха", заяви Уърк.

"Искам ясно да заявя, че тази система е с отбранителен характер. Тя не е насочена срещу Русия, нито има за цел да съкрати нейния възпиращ потенциал", увери американският заместник-министър на отбраната.

Как ще отвърне Русия на американската ПРО в Европа

Жители на полското село Реджиково и на съседни райони протестираха срещу изграждането на база за противоракетна отбрана в близост до домовете им. Няколко десетки души се събраха близо до мястото на церемониите по случай първата копка от строежа на базата.

"Не искаме да седим върху буре барут", "Реална заплаха за сигурността на региона", гласяха надписите на плакати, издигнати от протестиращи.

Източник: БТА