САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия, като заявиха, че няма да толерират хора, които заплашват или нападат активисти, дисиденти и журналисти от името на чуждестранни правителства, предаде Ройтерс, цитирайки държавния секретар Антъни Блинкън.

Малко след оповестяването на доклад на американското разузнаване, свързващ саудитските власти с убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., Блинкън обяви, че Държавният департамент на САЩ налага "забрана "Хашоги" - политика за визови ограничения срещу "личности, които, действайки от името на чуждестранно правителство, се предполага, че са пряко замесени в сериозни, екстратериториални дейности, насочени против дисиденти".

Саудитският престолонаследник одобрил убийството на Хашоги (ВИДЕО)

Американското финансово министерство заяви, че е наложило санкции на бившия саудитски служител Ахмад Хасан Мохамед ал Асири, определен като "главатар" в убийството на Хашоги, посочва ДПА.

Според министерството, Асири е бил заместник-директор на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия. Американското ведомство също така обяви санкции срещу Силите за бърза намеса - подразделение от охраната на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, участвало в убийството на Хашоги според разсекретения разузнавателен доклад.

"На замесените в отвратителното убийство на Джамал Хашоги трябва да се потърси отговорност. С това действие финансовото министерство санкционира Силите за бърза намеса на Саудитска Арабия и висш саудитски служител, който е бил пряко замесен в убийството на Джамал Хашоги", каза американският финансов министър Джанет Йелън.
БТА