Турски поток
Турски поток / БГНЕС, архив
Държавният департамент на САЩ включва "Северен поток -2" и "Турски поток - 2" сред проектите, попадащи под санкции, съобщи ТАСС.

Целта е "противодействие на противниците на Америка чрез санкции", е заявил държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в изказване пред медиите в американското външно министерство.

Според Майк Помпео тези проекти се явяват "главен инструмент на Кремъл за експлоатация и разширение на зависимостите на Европа от руските енергийни ресурси".

"Държавният департамент обновява ръководството CAATSA, включвайки в него "Северен поток" и втората тръба на "Турски поток -2" /б.р - разклонението, което минава през България/. Тези действия носят риска за попадане под санкции на инвестиции или други дейности, свързани с тези руски енергийни тръбопроводи", е заявил Помпео.

"Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, които помагат на руските проекти с неблагоприятно въздействие и които участват в тях, за това, че участието им е недопустимо - излизате сега от тези проекти или рискувате да има последствия", е предупреждението, идващо от Помпео.

Според него "Северен поток -2" и "Турски поток" "не се явяват търговски проекти".

"Те са основен инструмент на Кремъл за експлоатация и разширение на зивисимостта на Европа от руските енергоносители, инструмент, който подкопава Украйна, блокира транзита на газ през тази критически важна демократична страна, инструмент, който подкопава трансатлантическата безопасност. САЩ са винаги готови да помогнат на нашите европейски приятели да задоволят енергийните си нужди", е заявил още държавният секретар, цитиран от ТАСС.

Превод: Dariknews