/ iStock/Getty Images
Съединените щати продължават да търсят начини за укрепване на енергийната сигурност на европейските страни на фона на намалените доставки на природен газ от Русия, предстои и "допълнителна работа" в тази посока, каза в петък говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от световните медии.

"Вече постигнахме напредък по този въпрос - от март досега доставките на природен газ за Европа са се увеличили с 84% в сравнение с 2021 г. В същото време делът на американските доставки се е утроил. Всъщност доставките на газ за Европа са се увеличили с 20 милиарда кубически метра от март спрямо предходната година, което вече надвишава обемите, обещани от президента Байдън“, подчерта Жан-Пиер на редовен брифинг.

Завоят към „Газпром“: Партиите с полярни реакции за решението на властта (ОБЗОР)

В същото време, според нея, Вашингтон ще трябва да свърши "допълнителна работа" в тази посока, а САЩ ще продължат да търсят начини за увеличаване на доставките на втечнен газ за Европа, като същевременно се стремят да намалят зависимостта на региона от вноса на руски газ.

В същото време Жан-Пиер не се съгласи с прогнозата на редица експерти, че наближаващата зима и недостигът на газ в хранилищата на европейските страни може да доведе до разкол в единството на западните страни. "Ние сме уверени, че този съюз, това партньорство ще продължи да съществува. Също така възнамеряваме да предоставим на нашите партньори в Украйна необходимите средства, за да продължат борбата за нейния суверенитет", добави представителката на американската администрация. 
БГНЕС