/ iStock/Getty Images
В САЩ беше създаден правителствен център за прогнозиране на появата на инфекциозни заболявания. Това е система за ранно предупреждение, която ще помага в борбата срещу коронавируса и срещу бъдещи пандемии, съобщи Асошиейтед прес. 

Центърът за прогнози и анализи на епидемиите (ЦПАЕ) работи от вчера. Според ръководителите му прогнозирането на хода на пандемията от коронавируса в САЩ е затруднено от проблеми при събирането на данни.

Великобритания редовно прави тестове сред населението, за да придобие по-ясна представа за това кой е бил инфектиран, каза Марк Липсич – научен директор на новия център. Според него трябва да се обмисли подобно тестване и в САЩ.

Бил Гейтс написа книга за предотвратяване на пандемии

Заместник-директорът на новия център Кейтлин Ривърс отеляза, че трябва да бъде осигурен по-лесен достъп на Центровете за контрол и превенция на заболяванията до данните от щатските власти и болниците.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията временно получиха правомощието да събират данни за коронавируса, но те до голяма степен разчитат на доброволното им съобщаване и на сложни споразумения с отделните щати, каза Ривърс.

Според британска изследователка: Следваща пандемия би била по-смъртоносна от COVID-19

Първоначалното финансиране на ЦПАЕ от 200 милиона долара е част от първия пакет мерки в отговор на кризата с COVID-19, който американското правителство отпусна миналата година. ЦПАЕ предостави 21 милиона долара на академични институции за разработване на методи за моделиране и прогнозиране.
 
БТА