Съединените щати вероятно ще започнат да препоръчват поставянето на ежегодни ваксини срещу COVID-19, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Съобщението беше направено, след като в страната беше одобрено поставянето на нови бустерни дози, предназначени за борба с разпространяващите се в момента варианти на коронавируса.

Ново мобилно приложение разпознава COVID-19 само по гласа

До края на седмицата 90 процента от американците ще живеят на 8 километра от места, където могат да получат осъвременени ваксини, каза министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Хавиер Бесера.

Здравни служители заявиха, че хората могат да получат новите бустерни дози тази есен или зима, наред с редовните си ваксини срещу грип. По думите им това вероятно ще стане ежегоден ритуал.

Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19 (СНИМКИ)

“При значително мнозинство от американците ние се приближаваме към точка, при която една годишна доза срещу ковид би трябвало да осигури висока степен на защита от сериозно разболяване през цялата година”, каза пред репортери координаторът на Белия дом за борба с COVID-19 Ашиш Джа.

Главният американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи заяви, че ако не се появи значително по-различен вариант на вируса, годишните ваксини би трябвало да предлагат достатъчна защита за повечето хора. Според него обаче някои уязвими групи хора може да имат нужда от по-чести ваксинации.
БТА