Фату Бенсуда - главният прокурор на Международния наказателен съд
Фату Бенсуда - главният прокурор на Международния наказателен съд / БГНЕС
САЩ са отменили входната виза на Фату Бенсуда, главният прокурор на Международния наказателен съд, предадоха Франс прес и ДПА. От канцеларията на прокурорката потвърдиха информацията.
 
САЩ искат да попречат на съда да започне разследване на предполагаеми престъпления, извършени от американски военни в Афганистан, отбелязва ДПА. "Можем да потвърдим, че американските власти са отменили визата за влизане в САЩ на прокурорката", се казва в съобщение на канцеларията на госпожа Бенсуда. В него се уточнява, че тя ще продължи да изпълнява задълженията си "без страх или пристрастие" въпреки отмяната на входната виза.

Международният наказателен съд проучва за военни престъпления в палестинските територии
 
Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че издаването на визи за хора, които посещават службите и офисите на ООН, е отговорност на страната, в която се намира съответната служба или офис. В случая с докладванията на Бенсуда през Съвета за сигурност на ООН задължението за издаване на визи е на САЩ, допълни той, предаде ДПА.
 
"Очакваме от САЩ да изпълняват договорката да позволяват пътуванията на персонала на Международния наказателен съд, за да си върши работата тук, в ООН", каза Дюжарик.

Защитата на културното наследство да бъде включено в мироопазващите мисии на ООН
 
Бенсуда поиска през 2017 г. от съдиите в МНС да одобрят започване на официално разследване за предполагаеми военни престъпления, извършени в рамките на афганистанския конфликт, по-специално от американските сили, припомня Франс прес. Бенсуда каза, че има достатъчно доказателства за извършени военни престъпления и за това, че американски военни и служители на ЦРУ са измъчвали или са се държали брутално със затворници през 2003 г. и 2004 г. в Афганистан, допълва ДПА.
 
Американският държавен секретар Майк Помпейо заплаши да отмени всяка входна виза на служители на МНС. А миналият месец САЩ обявиха визови ограничения, за да се опитат да попречат на всякакво разследване на МНС срещу американски военни, по-специално на служили в Афганистан, допълва Франс прес.

Международният наказателен съд започна разследване за Украйна
 
САЩ не са член на МНС и от години отхвърлят легитимността на този съдебен орган, натоварен със задачата да съди предполагаеми извършители на престъпления срещу човечеството и на военнопрестъпници.
БТА