/ Guliver/Getty Images
САЩ са изградили писта за приземяване на товарни самолети в кюрдските райони в Северна Сирия, която може да приема военно-транспортни самолети C-17, предаде АФП.

Самолет С-17 е кацнал на пистата за първи път през декември, съобщи полковник Джон Томас, говорител на Централното командване, потвърждавайки информацията, публикувана във военния всекидневник "Старс енд страйпс".
 
Възможността да изпращат военно-транспортни самолети засилва значително способността на САЩ да изпращат оръжия и техника в Сирия в момента, в който се подготвя офанзивата срещу фактическата столица на групировката Ислямска държава град Ракка.
 
Самолетите С-17 имат три пъти по-голяма товароподемност от самолетите С-130, които можеха да използват досегашната писта. "Те могат да пренасят всички малки бронирани машини, които в момента имат разрешение да действат в Сирия", заяви говорителят. Той подчерта, че базата в близост до Кобане е много важен логистичен център за нападението срещу Ракка.

През последните седмици САЩ засилиха военното си присъствие в Сирия, разполагайки 500 войници от специалните части и 400 военнослужещи, включително артилерийска част на морската пехота със 155-милиметрови оръдия. Вашингтон планира да изпрати и допълнителни военни сили, които да помогнат на местните сили, които ще водят атаката срещу Ракка, отбелязва АФП.

САЩ и съюзниците им от коалицията обаче още не са решили какъв ще е съставът на тези сили. Турция, важен съюзник на Вашингтон, се противопоставя на идеята те да бъдат ръководени от арабско-кюрдския алианс Сирийски демократични сили. Анкара смята кюрдските милиции Сили за защита на народа, които съставляват основата им, за терористична групировка.
БТА