САЩ: Русия все още не предприема това, което очаква от нея Вашингтон
САЩ: Русия все още не предприема това, което очаква от нея Вашингтон / Thinkstock/Getty Images

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър каза, че Русия не е предприела необходимите стъпки за прекратяване на насилието в Алепо, предаде Асошиейтед прес.
Тонър обаче заяви, че и САЩ не са изпълнили заплахата си да прекъснат дипломатическите разговори с Русия за спиране на войната и създаване на антитерористичен съюз срещу "Ислямска държава" и Ал Каида.

САЩ са готови да замразят разговорите с Русия за Сирия

Намираме се в същата точка, каза Тонър пред репортери и потвърди, че се е състоял разговор между държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров. Определено не сме замразили дипломатическите си отношения с Русия по въпроса за Сирия. Близо сме до това, тъй като все още не виждаме руската страна да предприема такива действия, каквито бихме искали, заяви говорителят на Държавния департамент и добави, че разговорите между Москва и Вашингтон продължават.

Сергей Рябков: САЩ оказват неприкрита подкрепа на терористи в Сирия

По-рано бе съобщено, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е потвърдил в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Русия е готова да обсъди допълнителни възможности за нормализиране на обстановката в сирийския град Алепо.

От руска страна за пореден път е било предложено да бъде накарана сирийската опозиция да престане да саботира решенията на Съвета за сигурност на ООН за провеждане на вътрешносирийски преговори без предварителни условия, съобщиха след разговора между Лавров и Кери източници от руското министерство на вътрешните работи.

Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

Лавров е подчертал, че Русия продължава да е открита за диалог със САЩ по всички ключови въпроси, свързани с уреждането на сирийския конфликт.

Руският министър е напомнил, че примирието в Алепо многократно е било нарушавано от загнездили се в източната част на града бойци, ръководени от Джебхат ан Нусра. Те пречат да се доставя хуманитарна помощ, заплашвайки, че ще нападат конвоите, е казал Лавров.

Източник: БТА