Сергей Рябков: САЩ оказват неприкрита подкрепа на терористи в Сирия
Сергей Рябков: САЩ оказват неприкрита подкрепа на терористи в Сирия / Guliver/Getty Images

Кремъл заяви, че руската военна авиация ще продължи своите операции в Сирия, и отхвърли "неконструктивния характер на риториката, която в последно време звучи от Вашингтон" по повод на руските действия в близкоизточната страна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Скандал между САЩ и Русия след въздушни удари по сирийски сили

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Русия да прекрати бойните си полети над конфликтните зони в Сирия, включително и над Алепо. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза на пресконференция в Москва, че руската авиация ще продължи подкрепата си за сирийските правителствени сили и че войната "срещу тероризма" ще продължи.

Първа стъпка за Сирия? Спрете убийствата

Песков призова Съединените щати да изпълнят обещанието си да разграничат в рамките на една седмица умерената опозиция от терористичните групировки. "САЩ са длъжни да направят това, а не да се оправдават с различни причини за неизпълнението на това свое задължение", поето в споразумението от началото на септември, посочи той, цитиран от ТАСС.

Русия: Само армията спазва примирието в Сирия, опозицията се готви за настъпление

Песков приведе за пример на такава неконструктивна риторика на САЩ изявлението на говорителя на Държавния департамент Джон Кърби, че вследствие на войната в Сирия са възможни атаки на екстремисти срещу руски градове и че руските военни от Сирия ще бъдат "връщани в родината им в чували за трупове".

Русия обвини САЩ, че поощряват Ислямска държава

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обвини Съединените щати, че оказват "неприкрита подкрепа" на "терористи" в Сирия, тъй като не са накарали подкрепяните от тях опозиционни групировки да се откажат от съвместни действия с организации, свързани с Ал Кайда, предаде ДПА.

Според Рябков предупрежденията на САЩ за възможни атаки на сирийски екстремисти в Русия са пряко подстрекателство към последните да правят това.

Над 60 сирийски военни са убити при удари на международната коалиция, твърди руската армия

Неотдавнашното едноседмично примирие в Сирия се провали, защото предвиденият срок бе твърде дълъг, отбеляза руският заместник-външен министър. Той предложи временни 48-часови прекратявания на огъня за хуманитарни доставки за бедстващите жители, за да не могат терористичните групи да се възползват от по-дълги периоди за прегрупиране и попълване на запасите си.

Източник: БТА