САЩ призоваха Китай да спре "провокативните си и опасни действия" в оспорваното Южнокитайско море, след като наскоро китайски кораб на бреговата охрана засече филипински патрулен кораб, което доведе до почти пълно сблъскване, предаде АФП.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър, в изявление два дни преди президентът Джо Байдън да приеме филипинския си колега Фердинанд Маркос младши в Белия дом, нарече снимките от инцидента напомняне за "тормоза и сплашването" от страна на Китай на филипинските кораби в спорния воден път.

САЩ и Филипините започнаха най-големите си съвместни военни учения в историята

"Призоваваме Пекин да се въздържа от провокативното си и опасно поведение", каза той и добави, че всяко нападение срещу филипинските въоръжени сили ще предизвика отговор от страна на САЩ.

Близкият сблъсък край островите Спратли в неделя беше последният от дългата поредица инциденти между Китай и Филипините в оспорвания воден път.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, пренебрегвайки международно решение, според което това твърдение няма правно основание.
БГНЕС