/ iStock/Getty Images
САЩ ще отменят вносните мита върху украинската стомана за една година, предаде ДПА, позовавайки се на властите в двете страни.
Целта на мярката е да бъде облекчена икономиката на разкъсваната от война Украйна.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че митото от 25 процента върху вноса на стомана, наложено от предишния американски президент Доналд Тръмп през 2018 година, ще бъде премахнато, за да "бъде подсилена една от най-важните украински индустрии".

Украинският премиер Денис Шмигал написа в "Туитър", че въпросът е бил обсъден по време на неговото посещение във Вашингтон миналия месец. "Благодарен съм за бързите решения в полза на Украйна", каза той.

Стоманата е един от основните източници на чуждестранна валута за Украйна, отбелязва ДПА. Два завода за стомана в пристанищния град Мариупол бяха разрушени след началото на руската инвазия през февруари. Освен това украинските пристанища на Черно море са подложени на блокада от Русия. Според някои оценки украинското икономическо производство се е свила наполовина от началото на войната.

"Украинската стоманодобивна промишленост е от уникално значение за икономическата стабилност на страната. В нея работят 1 от всеки 13 украинци, и те получават добро заплащане", коментира министерството на търговията на САЩ. "Много от заводите за стомана на Украйна продължават да плащат, изхранват и дори подслоняват своите служители по време на военните действия. Въпреки воденето на боеве в близост до тях, някои украински заводи за стомана дори са възобновили производството", пише още в изявлението.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън постепенно премахва митата върху стоманата, които бяха наложени срещу редица страни при управлението на Тръмп, отбелязва ДПА. Наскоро бяха обявени съответни споразумения с Япония и Великобритания.
 
БТА