/ Gulliver/Getty Images, архив
Европейският съюз ще отпусне допълнителни 200 милиона евро хуманитарна помощ за Украйна. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказвайки се във Варшава на донорската конференция, посветена на събирането на помощ за засегната от войната с Русия държава, предава ТАСС.
 
„Радвам се да обявя допълнителни 200 милиона евро хуманитарна помощ от ЕС за Украйна. С това ново обещание ние казваме на народа на Украйна: вашата борба е и наша борба. Ние сме с вас“, цитира агенцията думите на Урсула фон дер Лайен.
 
Донорската конференция се организира от Полша и Швеция в партньорство с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, както и с участието на ООН. Заявената цел на събитието е международната общност да обяви нови ангажименти, разпределяне на средства и разходи за посрещане на неотложни хуманитарни нужди. Освен това в рамките на конференцията ще се обсъди как да се подкрепи украинското общество и да се идентифицират дългосрочните му нужди.
 
За целия период от 2014 до 2022 г. ЕС е отпуснал на Украйна общо 17 милиарда евро. Освен това ЕС предостави 1,5 милиарда евро от бюджета на Общността за доставки на оръжие за страната, без да се броят директните такива от страните-членки. Благотворително събитие, проведено във Варшава на 9 април, наречено Stand Up For Ukraine, събра 9,1 милиарда евро помощ за украински бежанци и вътрешно разселени лица. Тези средства са предназначени не само за Украйна, но и за страни от ЕС, които вече са приели пет милиона бежанци от страната.
 
ТАСС