Майк Помпео и катарският министър-председател
Майк Помпео и катарският министър-председател / БГНЕС
Заради неспособността на лидерите на страната да постигнат споразумение за правителство
Правителството на американския президент Доналд Тръмп отменя помощ на стойност от 1 милиард долара за Афганистан и заплашва с още по-големи ограничения на всички форми на сътрудничество, след като враждуващите лидери на страната не успяха да се споразумеят за формирането на ново правителство, съобщи американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Асошиейтед прес.

Помпео направи това изявление след необявеното си посещение в Кабул, където се срещна с Ашраф Гани и Абдула Абдула. И двамата се обявиха за президент след оспорваните избори в Афганистан миналата година.

Поставят под карантина военните от 40-ия контингент, част от мисията на НАТО в Афганистан

С необичайно остър тон Помпео разкритикува двамата за неспособността им да работят заедно и за това, че застрашават потенциално мирно споразумение, което би сложило край на най-дългия конфликт с американско участие.

"Съединените щати дълбоко съжаляват, че афганистанският президент Ашраф Гани и бившият премиер Абдула Абдула са информирали държавния секретар Помпейо, че не са успели да постигнат споразумение за широко правителство, което може да посрещне предизвикателствата на управлението, мира и сигурността и да осигури здравето и благоденствието на афганистанските граждани", се казва в изявлението.

Помпео заяви, че САЩ са "разочаровани" и от двамата лидери и тяхното поведение, което е "навредило на американско-афганистанските отношения и, за съжаление, не зачита онези афганистански, американски и коалиционни партньори, които са пожертвали живота си и са инвестирали в борбата за изграждане на ново бъдеще за страната".

Армията на САЩ спря подготовката за учение в Европа заради COVID-19

Държавният секретар каза, че неспособността на двамата лидери да работят заедно е "пряка заплаха" за националните интереси на САЩ. Американското правителство незабавно ще преразгледа програмите си за подкрепа на Афганистан, като ще започне с намаляването им с 1 милиард долара помощ тази година. Помпейо уточни, че подкрепата може да бъде намалена с още 1 милиард през 2021 г.

"Ние заявихме ясно на лидерите, че няма да подкрепим операции за сигурност, които са политически мотивирани, нито ще подкрепим политически лидери, които нареждат подобни операции или такива, които защитават или подкрепят паралелно правителство", каза американският държавен секретар.

Майк Помпео каза още, че САЩ ще продължат изтеглянето на силите си от Афганистан в съответствие със споразумението с талибаните, което предвижда числеността на американските войски да бъде намалена от 13 хиляди на 8600 в следващите няколко месеца.

Съветът за сигурност на ООН с резолюция за сделката между САЩ и талибаните


САЩ и НАТО вече са започнали да изтеглят някои войски от Афганистан. Окончателното изтегляне на американските сили не зависи от успеха на вътрешноафганистанските преговори, а по-скоро от обещанията на талибаните да не отстъпят терен в Афганистан на други терористични групировки, като техния съперник "Ислямска държава".

Пред журналисти в самолета след отпътуването си от Афганистан Помпео все пак изрази надежда, че Гани и Абдула ще се разберат и няма да се наложи САЩ да съкращават помощта си за страната. Държавният секретар каза, че Вашингтон е склонен отново да разгледа въпроса за помощта, ако двамата лидери се споразумеят за широко правителство. Помпео заяви, че в знак на ангажимента си към партньорството с народа на Афганистан САЩ ще отпуснат 15 милиона долара за борба с разпространението на коронавируса в страната.

Американският държавен секретар беше на спешно посещение в Кабул в понеделник в опит да даде тласък на мирното споразумение, подписано миналия месец с талибаните.
От Кабул Помпео отлетя за Доха, Катар, където е планирано да разговаря с лидери на талибаните.
БТА