Халифа Хафтар
Халифа Хафтар / БГНЕС
Американска делегация осъди на среща с либийския военачалник Халифа Хафтар "експлоатирането" от Русия на конфликта, който раздира Либия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от АФП.

Висши американски представители са разговаряли на 24 ноември с Хафтар, за да обменят мнения "за мерки, които да се вземат за прекратяване на бойните действия и за намиране на политическо решение на конфликта", посочва в комюнике министерството.

Десет загинали и 35 ранени при въздушен удар срещу фабрика в Триполи


На срещата американска делегация, включваща посланика на САЩ в Либия Ричард Норланд, изрази "сериозна загриженост от експлоатирането на конфликта от Русия в ущърб на либийския народ.

"Американските представители подчертаха, че САЩ изцяло подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Либия", уточни държавният департамент.

Има подозрения, че Русия подкрепя антиправителствените сили на Хафтар. В началото на ноември Москва опроверга съобщения в медиите за пристигането в последните два месеца на около 200 руски наемници, за да му окажат помощ.

Либийският премиер: Русия ще помогне за укрепването на мира


Преди десет дни Вашингтон призова Хафтар да сложи край на настъплението си за завземане на столицата Триполи.

Сегашното изявление бе направено след посещение в четвъртък във Вашингтон на делегация на признатото от международната общност либийско правителство на националното съгласие.
БТА