/ Thinkstock/Getty Images
Министерството на финансите на САЩ снощи обяви нов пакет санкции срещу лица и компании, свързани с Евгений Пригожин, руски бизнесмен, близък до Кремъл, когото Вашингтон обвини в участие в конфликта в Судан.

Новите ограничителни мерки са наложени на трима лица от Русия и пет компании от Судан, Хонконг и Тайланд, всички свързани с Пригожин.

Министерството заяви, че тези лица и компании са му помагали да заобикаля наложените досега санкции срещу него, съобщи „Новая газета“. Изданието разкри, че интересите на Пригожин не се ограничават само до кулинарната сфера. Неговите фирми за кетъринг доставят храна на армията и много руски училища. И не само това. Бизнесменът контролира тъй наречената "фабрика за тролове" в Санкт Петербург, която разпространява дезинформации и подклажда настроения срещу Запада. Твърди се също, че Пригожин е замесен и в действия срещу представители на опозицията и неудобни за режима лица.

В края на века той стана известен като "готвачът на Путин" заради честите посещения на руския президент в ресторанти, управлявани от компаниите на Пригожин. По-късно той стана един от основните финансисти на частната руска военна група „Вагнер“, която предприе военни действия в Източна Украйна, Сирия, Либия, Судан и други страни.

Според някои сведения, частната армия "Вагнер" наброява 3000 наемници.

„Руският богаташ, когото Путин беше сравнил с американския милиардер Джордж Сорос, има и още един бизнес – изцяло нелегален: поддържа частна армия, известна под името "Група Вагнер", съобщи в публикация „Дойче веле“.

По силата на договор между руската фирма "Евро Полис" и сирийския държавен енергиен концерн, руската страна получава 1/4 от приходите от продажбите на нефт и газ в районите, които руски "служители по сигурността" защитават срещу бойците на "Ислямска държава" (ИД) и други противници на режима на президента Асад. Смята се, че зад "Евро Полис" стоят лица, свързани с Евгений Пригожин - без обаче това да е категорично доказано. Самият Пригожин никога не говори пред медиите и не приема никакви покани за участия.
БГНЕС