/ Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини към американската Програмата за отмяна на визовия режим. Това е крачка към пълната отмяна на визите за хърватски граждани за САЩ, съобщава телевизия "N1".

Европейският парламент предава Европейската комисия на съд заради визите за САЩ

"Тази стъпка към безвизово пътуване е признание за огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", е посочил Блинкън в свой пост в Туитър.

На поканата на Блинкън, също в Туитър, е отговорил хърватският премиер Андрей Пленкович: "Благодаря на държавния секретар на САЩ Блинкън за поканата към Хърватия да се присъедини към Програмата за отмяна на визовия режим, която е една от последните крачки към отмяна на визите за хърватски граждани".

"Потвърждаваме партньорството между Хърватия и САЩ, а най-голяма полза от премахването на визите ще имат хърватските граждани, които ще могат безпрепятствено да пътуват за САЩ", заявява още Пленкович.

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън

В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи, съобщава още телевизия "N1".
БТА