САЩ избират нов стопанин на Белия дом
САЩ избират нов стопанин на Белия дом / снимка: БГНЕС

На 4 ноември американците избират следващия си президент. На финалната права за Белия дом останаха двама кандидати – републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама.

На 28 август сенаторът от Илинойс Барак Обама стана първият афроамериканец в историята на САЩ, който беше номиниран за кандидат за президентския пост. На конгреса на Демократическата партия в Денвър, щата Колорадо, Обама получи номинацията от делегатите. Демократите си харесаха и Джоузеф Байдън от щата Делауер, който в двойка с Обама ще се бори за вицепрезидентското място.

Делегатите на Изборния конгрес на Републиканската партия в Сейнт Пол, Минесота, одобриха на 4 септември сенаторът от Аризона Джон Маккейн за кандидат-президент, както и избраната от него за вицепрезидент 44-годишна губернаторка на Аляска Сара Пейлин. Америка ще реши, кой ще сложи края на ерата „Буш” – дали това ще е най-старият президент на САЩ или първият афроамериканец – ще стане ясно на 4 ноември.

Изборите за президент са общи и непреки. Те се свикват на четири години, в първия вторник след първия понеделник на ноември. Гласоподавателите избират членовете на избирателната колегия – общо 538. Техният брой е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената, 435 конгресмени + 100 сенатори, плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи 270 гласа в избирателната колегия.

Изборните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 19.00 часа местно време. Първите прогнозни резултати ще бъдат съобщени на телевизиите около полунощ българско време.