Джоузеф Байдън
Джоузеф Байдън / снимка: БГНЕС

Джоузеф Байдън има политическа тежест, произхожда от семейството на продавач на автомобили и за разлика от колегите си, не е богат. Байдън освен всичко е католик с либерални убеждения. През 1972, на 29 години, Джо Байдън става най-младият избиран някога сенатор. Месец след като е избран, сенатор Байдън преживява лична трагедия – съпругата и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа, двамата му синове, които са малки деца, са тежко ранени. За да отгледа синовете си, Байдън започва да пътува между Вашингтон и дома си в Делауер, разстояние от над 200 километра, което сенаторът до този момент продължава да изминава всеки ден с влак.

Пет години след трагедията Байдън сключва втори брак - за сегашната си съпруга Джил. С нея той има още една дъщеря, Ашли. Двамата му синове са адвокати, по-големият от тях, Джозеф „Бо” Байдън, е главен щатски прокурор на Делауер.

Байдън е председател на сенатската Комисия за външна политика, в която участва в различни роли вече 30 години. Сенаторът има контакти с огромен брой чужди политици, правил е многобройни пътувания в различни части на света, включително Балканите и България.

Той се е кандидатирал два пъти за президент – през 1988 и в последната президентска кампания. И двата пъти отпадна в ранните етапи на надпреварата.

С големия си политически стаж Байдън балансира липсата на опит на 47-годишния Обама, който е сенатор само от четири години.