САЩ искат отнемане на домакинството на Сочи за олимпиадата
САЩ искат отнемане на домакинството на Сочи за олимпиадата / netinfo

Членове на Камарата на представителите на САЩ внесоха в Конгреса резолюция, призоваваща Международния олимпийски комитет да се откаже от организирането на Зимни олимпийски игри през 2014 г. в Русия, в отговор на руската военна интервенция в Грузия. Зимните олимпийски игри трябваше да се проведат в руския черноморски град Сочи, който се намира близо до грузинския сепаратистки регион Абхазия.

Символичната мярка да няма олимпийски игри в Русия, почива върху идеята, че военната интервенция на Русия в Грузия я прави неприемлива за домакин на зимната олимпиада през 2014 г. В резолюцията се изтъква, че Сочи е само на 32 км от зоната на конфликта, което го прави неприемливо място за олимпийски игри в практически план, както и че Международният олимпийски комитет, е нямало да избере този град, ако знаеше, какво ще стане в региона.

Ако Москва не спази споразумението от 8 септември, което бе сключено между руския президент Дмитрий Медведев и държавния глава на Франция Никола Саркози за изтегляне на руските части, "ние ще си направим заключения, като тази резолюция", каза депутатката от демократическата партия Алисън Шварц, която подкрепя резолюцията заедно с републиканеца Бил Шустър. В средата на август американските парламентаристи вече внесоха в Конгреса проект за резолюция, искаща МОК да лиши Русия от правото на домакинство на Олимпийските игри в Сочи. В отговор на тези призиви руският външен министър Сергей Лавров заяви на 3 септември, че това е глупаво. "Да се политизира спорта е глупаво и вредно", подчерта той.