Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон, който беше свален от изтребител F-22 покрай крайбрежието на Южна Каролина, предаде Ройтерс.

Инцидентът предизвика драматичен, превърнал се в обществено достояние шпионски конфликт, който влоши американско-китайските отношения, припомня Ройтерс.

китайски шпионски балон
БТА

"Това събиране (на останките) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи, все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и вместо това ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.

китайски шпионски балон
БТА


Китайското външно министерство заяви, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръх реакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Светослав Танчев/БТА