/ Guliver/Getty Images
Мнението е на германският външен министър
Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че приетите в сряда санкции на САЩ срещу Русия отчасти целят да осуетят доставките на руски газ за европейците, предаде АФП.
 
"Да се смесват толкова директно външна политика и икономически интереси и да се казва "Искаме да извадим руския газ от европейския пазар" определено е нещо, което не можем да приемем", заяви Габриел на среща със словашкия си колега в северния град Волфсбург.
 
САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

Санкциите бяха гласувани с огромно мнозинство в Конгреса на САЩ, а в сряда президентът Доналд Тръмп ги подписа, макар и неохотно. Те са критикувани не само от Москва, а и от Брюксел, защото може да засегнат европейски фирми, а в дългосрочен план и доставките на руски газ за ЕС.
 
Главен повод за тези безпокойства е проектът "Северен поток-2" за газопровод между Русия и Германия през Балтийско море, в който участват руският гигант Газпром и пет европейски компании: френската Анжи, германските Унипер (бивша ЕОН) и Винтерсхал (БАСФ), австрийската О Ем Ве и англо-холандската Шел.

Американски компании призовават за облекчаване на руските санкции

Сега президентът Тръмп има възможността да санкционира фирми, които работят по идващи от Русия газопроводи, например като ограничи достъпа им до американски банки или ги изключи от участие в публични търгове в САЩ.
БТА