Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп ще подпише законопроекта, който предвижда увеличение на санкциите срещу Русия, обявиха от Белия дом.
 
"По-рано президентът Доналд Тръмп прочете черновата на законопроекта и договореностите по важни точки от него. Сега той прегледа и финалната версия, одобри я и възнамерява да подпише документа", съобщи зам.-говорителката на ведомството Сара Хъкъби Сандърс.
 
САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

Изявлението на Сандърс постави край на спекулациите дали Тръмп ще преглътне и ще приеме законопроекта, който открито не одобрява, или ще го отмени и ще засили подозренията по свой адрес във връзка с отношението си към Русия. Явно държавният глава реши да се спре на по-малкото зло.
 
Във вторник Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за нови, по-твърди санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тогава "Законът за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции" бе приет с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Тази сряда той бе одобрен и от Сената.
 
Юнкер настоява за мерки спрямо САЩ заради последните антируски санкции

Планираните икономически рестрикции бяха приети с тревога в Европа заради споменаването на "Северен поток-2" в документа. Законът изисква от правителството на САЩ "да продължи противодействието" срещу строителството на този газопровод.

Американски компании призовават за облекчаване на руските санкции

В него се твърди, че проектът има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и енергийните реформи в Украйна". В него се посочва още, че "правителството на САЩ трябва да превърне в свой приоритет износа на американски енергоресурси" в Европа, "за да създава работни места" в американската икономика.
БГНЕС