САЩ искат да изпратят допълнителни войски в Афганистан
САЩ искат да изпратят допълнителни войски в Афганистан / cнимкa: БГНЕС

САЩ искат да изпратят колкото може по-скоро допълнителни войски в Афганистан заради все по-голямото насилие в страната, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от информационните агенции. "Работим много да видим възможно ли е колкото може по-скоро да изпратим още войници", каза Гейтс на пресконференция в Пентагона, като обаче добави, че досега не е взето никакво решение за това.

Гейтс каза, че командващите в НАТО и в САЩ обмислят как биха могли да прегрупират войниците за по-ефективна борба против талибаните и други бунтовници.

На свой ред председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви на пресконференцията, че заплахата в Афганистан нараства. Той каза, че са необходими три допълнителни бригади за борба с нарастващото насилие на талибаните и за обучение на афганистанските сили за сигурност.

Изявленията бяха направени на фона на нарастващото насилие в Афганистан, където в неделя талибани убиха девет американски войници. САЩ имат около 36 000 войници в Афганистан.