Саркози защити в Маракеш правото си да бъде приятел на американците
Саркози защити в Маракеш правото си да бъде приятел на американците / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози защити в Маракеш правото си да бъде приятел на американците, макар и да не е изцяло съгласен с политиката им. Той защити и правото си да желае сигурност в Израел, отстоявайки заедно с това правото на палестинците да имат своя държава, предаде Франс прес.

Саркози, който в понеделник пристигна на тридневно държавно посещение в Мароко, говори пред ръководители на френски и марокански компании.

За предпочитанието на Мароко към американските изтребители F-16 за сметка на френските "Рафал", френският държавен глава отбеляза: "Предпочитам Мароко да купи френски, а не американски самолети, но след като американците успяват да продадат изтребители си, вместо да им завиждам, си казвам: Ще гледам как го постигат и следващия път няма да им дам тази възможност."

Франция ще съдейства на Мароко да изгради своя ядрена енергетика за граждански цели, за да подпомогне развитието му, каза френският президент Никола Саркози на официална вечеря в Маракеш. Близки до президента източници информираха, че скоро ще се състоят срещи за обявяване на партньорството, а новият енергиен министър на Мароко Амина Бенхадра ще посети Франция.

При тридневното посещение на Саркози в Мароко бяха договорени редица сделки, включително с френската компания за ядрено оборудване "Арева" за извличане на уран от фосфорна киселина.

Франс прес припомня, че през юли Саркози обеща на Либия сътрудничество за изграждане на атомна централа за обезсоляване на морска вода. Според официални източници доставчик на реакторът може да бъде "Арева".

Мароко разполага с малък американски експериментален реактор, както и с договор за партньорство с Франция в областта на атомните изследвания, но иска да разшири сътрудничеството си с изграждане на ядрена централа в района на Маракеш.

В реч пред мароканския парламент Саркози каза, че напредъкът на Мароко в развиването на ядрена енергетика с гражданско предназначение е показал на Иран, че развитите страни имат желание да споделят опита си в тази сфера при спазване на международните споразумения.

Мароко - относително бедна страна с 33 милиона жители - не разполага с енергийните ресурси на съседен Алжир и от години се стреми да построи ядрени централи, за да покрива енергийните нужди на промишленото си развитие и да повиши жизнения стандарт на населението си.

Днес следобед Саркози отпътува за Париж.