Саркози поиска обща европейска позиция за реформа на финансовата система
Саркози поиска обща европейска позиция за реформа на финансовата система / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози поиска Европейският съюз да приеме обща позиция за реформиране на капиталистическата система, предаде ДПА. По време на 90-минутна дискусия по националната телевизия Саркози разкритикува ЕС заради пасивността на фона на кризата. "Не е възможно в подобна ситуация Европа да не поеме инициативата", заяви Саркози, като индиректно разкритикува чешкото председателство на ЕС и Европейската комисия.

Саркози иска Европа да има обща позиция на срещата на Г-20 на 2 април в Лондон за бъдещи регулаторни мерки. Той каза, че всички финансови институции трябва да се регулират в бъдеще, особено хедж-фондовете, местата, определяни като "данъчен рай" и рейтинговите агенции.

Успехът на стачките и демонстрациите на 29 януари, в които участваха до 2,5 милиона души, добави усещане за неотложност на дискусията, която се проведе под формата на интервю с четирима френски журналисти, отбелязва ДПА.

Саркози обеща социални мерки за най-засегнатите от кризата французи и намаляване на данъци на стойност 8 млрд. евро за предприятията и обяви, че ще продължи със своята програма за реформи във френската икономика, предаде Франс прес.

В специалната телевизионна емисия, посветена на кризата, Саркози обяви, че ще се срещне с профсъюзи и работодатели на 18 февруари и ще направи предложения за подпомагане на френските домакинства. Френският лидер коментира евентуално намаляване на данъците на домакинствата от средната и ниската класа и увеличаване на социалните помощи.

Саркози заяви също, че предвижда въвеждане на разпоредби за по-добро разпределение на корпоративните приходи между служители и акционери. Той обаче не обяви конкретни мерки, защото първо трябва да бъдат обсъдени между синдикати и работодатели, отбелязва АФП.

Френският президент отхвърли възможността за увеличаване на минималната надница, но заяви, че е готов да обсъжда намаляване на данъците за близо 2 млн. работещи, отбелязва Ройтерс.

Саркози обяви, че Франция ще намали общо с 8 млрд. евро данъците за предприятията до 2010 г., като премахне непопулярен местен данък. По този начин ще се предотврати затваряне на предприятия или прехвърлянето им в други държави.

"Това е кризата на века", заяви Саркози и обяви, че трябва да гарантира, че Франция ще навлезе възможно най-късно в кризата и ще излезе възможно най-бързо от нея.

Според проучвания, оповестени днес, доверието в Саркози спада на фона на притесненията заради загуба на работни места и опасенията, че средствата, които се използват за спасяване на финансовия сектор отиват в джобовете на големите шефове, отбелязва Асошиейтед прес.