Саркози: От 250 години Франция и САЩ са съюзници и приятели
Саркози: От 250 години Франция и САЩ са съюзници и приятели / Снимки: БГНЕС
Джордж Буш никога не е бил на почивка извън САЩ, откакто е президент, и не говори френски, но вчера изяви желание да прекара малко свободно време във Франция, предаде Франс прес. Французите биха имали по-голям шанс да разчитат на още един американски турист, ако му предложат място, където може да се отдаде на едно от любимите си развлечения – маунтънбайк, или планинския велосипед, уточнява агенцията.

Семейство Буш вчера сърдечно посрещна във фамилното имение в Кенебънкпорт президента Саркози, който пристигна за обяда сам. Саркози обясни, че съпругата и две от децата му страдат от лека ангина.

Френският трикольор бе издигнат на мачтата пред резиденцията на брега на океана. Най-малките членове на фамилията бяха приготвили приветствени плакати. Саркози, след като се ръкува с президента, целуна по бузата съпругата му Лора и целуна ръка на бившата първа дама Барбара Буш, после се впусна във възторжена възхвала на френско-американските отношения и "великата американска демокрация".

"На практика от 250 години Франция и САЩ са съюзници и приятели", каза той, споменавайки биографията на Лафайет, която "в момента довършвал да чете". "Дали сме били съгласни за всичко? Не, защото в едно семейство има и разногласия, но ние сме от едно семейство, това е истината", каза Саркози.

Президентът Буш му върна комплимента, като заяви, че той "носи добър ум, добра визия и добра воля". "Ние имаме отлични двустранни отношения. Разбира се, имали сме и разногласия", призна Буш, посочвайки по-конкретно Ирак, но добави, че "никога не е позволявал разногласията да ни попречат да работим заедно". 

Буш, баща му и Саркози разговаряха насаме близо час преди пикника. По думите на Буш, тримата си поговорили откровено за различни проблеми, предимно за Иран.

Менюто за обяда, който бе сервиран на моравата до тенискорта, се състоеше от хамбургери, хот дог, печен боб, кочани царевица и боровинков пай. Той бе последван от половинчасова разходка с моторница за двамата Буш и Саркози, след което френският президент се върна в Улфсбъро, Ню Хемпшир, на 80 км от Кенебънкпорт, за да продължи ваканцията си.