Саркози: Франция няма да се откаже от ядреното оръжие
Саркози: Франция няма да се откаже от ядреното оръжие / снимка: Reuters

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че няма да се откаже от ядреното оръжие - "гарант за сигурността на Франция", предаде АФП. Саркози говори в интервю за телевизия Си Би Ес. Той е във Вашингтон, където заедно с още 47 държавни и правителствени ръководители участва в срещата на върха за ядрената сигурност.

"Няма да се откажа от ядреното оръжие, което е гарант за сигурността на моята страна. Във Франция се отказахме от ядрените опити, намалихме с една трета броя на оръжията си", напомни Саркози и добави, че "ако отида по-нататък, ще застраша сигурността на моята страна". "Ще се присъединим, ще подкрепим ограничаването на ядрените оръжия, но ще запазим минимума, за да гарантираме сигурността на Франция", обясни Саркози, цитиран от БТА.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който също участва в срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон, заяви, че не иска Иран или която и да е друга страна да притежава ядрено оръжие, предаде АП. Турският премиер говори снощи в центъра за ислямски проучвания в университета "Джордж Мейсън".

Преди това Турция, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, даваше да се разбере, че няма да подкрепи санкции срещу Иран. Турският премиер бе заявил, че проблемът с ядрената програма на Иран трябва да бъде разрешен по дипломатически път. В същото време Иран отхвърля обвиненията на Запада, че се стреми да произведе ядрени оръжия и твърди, че програмата е мирна и е предназначена за граждански цели.

САЩ очакват заключителните решения от срещата на върха по проблемите на ядрената сигурност във Вашингтон да позволят създаването на един по-сигурен свят, заяви пред журналисти американският президент Барак Обама преди приветствената си реч пред събралите се на форума почти 50 държавни и правителствени ръководители. В края на форума се очаква да бъдат приети два заключителни документа - обща декларация и общ план за работа с подробно изложение на програмата за действия на международно и национални равнища.