Аманда Линд
Аманда Линд / Gulliver/Getty Images
От януари тази година Швеция има нов министър на културата и демокрацията в лицето на 38-годишната Аманда Линд. Тя бързо покори социалните мрежи със своя външен вид, нетрадиционен за политическия живот в страната. Но и с острите си и категорични изказвания против расизма.

Аманда Линд e родена на 2 август 1980 г. Израства в шведския град Лулео в семейство на фармацевтка и свещеник. Омъжена е за режисьора Бьорн Ола Линд, с когото имат две деца. Член е на шведската Зелена партия (Miljöpartiet) от 1999 година. От януари е министър в кабинета на Стефан Льовен.

Идват ли Инстаграм политиците? (ВИДЕО)
 

Швеция трябва да бъде страна, свободна от расизъм и престъпления от омраза”, казва Линд в Стокхолм в деня в памет на жертвите от Холокоста. И съветва в тази борба хората да са "малко неудобни" и да се борят с шведите расисти през цялото време в ежедневието:

Дори ако това означава да съсипете настроението на срещата, вечерята или партито. Искам да мисля, че в най-ежедневния живот се случва голямото нещо. Като не си позволяваме да бъдем заглушени от страха от насилниците в училищния двор. Като се осмеляваме да се занимаваме с нарушения на работното място".

Аманда Линд обаче предизвика интерес в социалните медии първо заради външния си вид. Потребител в Туитър пише: „Живея в страна, разкъсвана от хора с "разумни" коса и дрехи – това вече не са знаци за компетентност”.
 
 
Косата й пък беше сравнена с "купа със спагети". А друг пост в нейна защита гласи: „Какъв е проблемът ви с Аманда Линд, че да й приписвате мъгливи недостатъци”.
 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук