Александрия Оказио-Кортез
Александрия Оказио-Кортез / БГНЕС
Идват ли Инстаграм политиците?
100486
Идват ли Инстаграм политиците?
  • Идват ли Инстаграм политиците?
Най-младата американска конгресменка за пореден път предизвика разгорещени коментари, като разказа как се грижи за кожата на лицето си в Инстаграм. Александрия Оказио-Кoртез не за пръв път споделя съвети за красота в социалната медия. По време на нощно пътуване с влак към Конгреса във Вашингтон, например, тя направи импровизирана лекция за маникюр. Тези публикации обаче са придружени от възгледите й за данъчните закони, узаконяването на марихуаната и гарантираните работни места. Самоопределящата се като социалистка 29-годишна латиноамериканка шокира политическото статукво, като победи на първичните избори утвърден демократ.

Как видео на танцуваща млада конгресменка спечели симпатии, вместо омраза
 

Консервативен коментатор я определи като новия лидер на демократите и скоростната кола на Демократическата партия към крайно лявото.
 
Умелата употреба на Туитър и Инстаграм е запазена марка на Оказио-Кортез. Излъчване на живо в Инстаграм, в което тя говори за гарантираните работни места и узаконяването на марихуаната, докато готви супа, беше гледано в реално време от хиляди хора, а след това се превърна в интернет хит. В друго видео на живо от кухнята пък разказва какво е да си нов конгресмен:
 
„Като в гимназията е. На новаците не им се полага нищо. Трудно е да видиш името си на законопроект. Някога може да внесеш законопроект, да го изпратиш в комисия и, особено, ако е друга комисия по-старшият ще махне твоето име или ще сложи своето като съавтор. Обичайно много от новите конгресмени прекарват повечето си време в утвърждаване, като правят услуги и други такива неща. До известна степен, това трябва да се прави, но мисля, че ние може да сме по-ефективни, тъй като зад нас стои движение".
 

За да се свърже директно с близо петте си милиона последователи и да ги въвлече във важни политически проблеми, Оказио-Кортез се прехвърля между различни и на пръв поглед несъвместими теми, както никой преди нея. Тя обсъжда висшата мода, а след това преминава без преход към данъчната политика. Говори за проблемите с изкуствения интелект и за течните червила, демонстрирайки собствено мнение и по двете.
 
След встъпване в длъжност тя започна да разкрива интимни кътчета на американския Конгрес чрез живи включвания в Инстаграм. Сравняват похватите й с неформалния формат на общуване, наречен "разговори край камината", въведен за пръв път от президента Франклин Делано Рузвелт през 40-те години на миналия век.
 
Александрия Оказио-Кортез се сблъсква със стена от критики и пренебрежително отношение сред колегите си. Някои мейнстрийм демократи я определиха като бързо преминаващ метеор и „малко момиченце“, но проучвания на общественото мнение показват, че 59 процента от избирателите одобряват предложенията й за данъчни промени, които включват 70 процента данък за най-богатите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук