/ БГНЕС
Руските войници отказват да се бият в Украйна на фона на нарастващите загуби на Москва, предава „Дейли Мейл“.

Светкавичната контраофанзива на Киев от миналата седмица изтласка нашествениците на Владимир Путин до границата в някои части на североизточната част на страната, като Украйна си върна огромни територии, загубени в първите дни на войната. Блицът е принудил руските войски да бягат или да се предават масово, като в социалните медии се появиха видеоклипове, на които се вижда, че войниците на Москва лежат на пътя пред силите на Киев, тъй като "разбират безнадеждността на положението си", както заяви украинското военно разузнаване.

Твърди се, че смущаващият обрат е оказал влияние и у дома върху Путин.

"Научавайки за броя на загиналите (оценява се на 43 000), руските войски отказват да се бият на територията на Украйна", каза Сергий Хайдай, губернатор на Луганск.

"Военното командване на Руската федерация преустанови изпращането на нови, вече сформирани части на територията на Украйна", добави той.

Твърденията му бяха подкрепени от The Institute of War. Американският мозъчен тръст заяви, че завоеванията на Киев в североизточната част на Харковска област могат да повлияят на желанието или способността на руското военно командване да използва своевременно новосформираните доброволчески части в Украйна.

Служители на американското разузнаване заявиха пред "Вашингтон пост", че очакват още унизителни отстъпления от страна на въоръжените сили на Москва.

Руснаците са в беда, каза един от източниците. Слабостите им са разкрити и не разполагат с големи резерви от жива сила или техника. Друг високопоставен западен служител заяви, че е "твърде рано да се каже" дали успехите, постигнати от Украйна, представляват "повратна точка" в шестмесечната война.

"Но това е момент, който има сила както от гледна точка на операциите, така и на психологията", каза служителят. "Това е точно това, от което украинците се нуждаят в момента. Те се нуждаят от този успех и от този печеливш наратив. Бих го описал като отбелязване на гол преди края на полувремето“.

Снощи президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна контролира изцяло над 1500 кв. км от отвоюваната територия и стабилизира още една област със същия размер. В понеделник той заяви, че при неотдавнашната си контраофанзива Украйна си е върнала повече от 2 000 квадратни мили. Украински официални лица обаче заявиха, че е важно да се прави разлика между превземането на територия и осигуряването на пълна безопасност.

Киев съобщи, че вчера армията е поела контрола над Вовчанск - град в непосредствена близост до границата, който е окупиран от февруари.

В целия Харков украинските войници ознаменуват победите си, като изгорят руски знамена. Те инспектират останките от изоставени и овъглени вражески танкове, докато братята по оръжие помагат на ранените да се присъединят към празненствата.

В момента несъгласието в Москва се засилва. Един от депутатите на Путин - Михаил Шеремет - се присъедини към критиките на военни експерти, които призовават лидера на Кремъл да започне да призовава войници за участие във войната. "Без пълна мобилизация няма да постигнем нужните резултати", каза той.

Близо 50 регионални политици пък подписаха петиция, в която призовават лидера си да подаде оставка заради провалената си кампания в Украйна. 
БГНЕС