Руските удари в Сирия ще продължат 3 до 4 месеца с нарастваща интензивност
Руските удари в Сирия ще продължат 3 до 4 месеца с нарастваща интензивност / БГНЕС

Бойни самолети, за които се смята, че са руски, са бомбардирали през нощта завзетия от "Ислямска държава" град Карятейн, намиращ се на 130 км североизточно от Дамаск, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на Рами Абдулрахман, директора на Сирийския център за защита на правата на човека. Карятейн бе превзет от джихадистите през август.

Най-малко седем цивилни, включително две деца, са загинали при руски въздушни удари, извършени в сирийската провинция Идлиб, съобщи Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

При руските нападения са били убити четирима цивилни, в това число дете и една жена, в Джабал аз Зауия - важен район в провинцията, контролирана от клона на Ал Кайда в Сирия и от ислямистки бунтовнически групи, посочва центърът.

Още трима цивилни, включително момиченце и жена, са загинали при бомбардировка на руски самолети в местността Хабит в същата провинция, допълва организацията.

Русия нанесе нови удари срещу „Ислямска държава"

Руските въздушни удари в Сирия ще траят "три до четири месеца" с нарастваща интензивност, прогнозира депутат от Държавната дума

Руската кампания с въздушни удари в Сирия ще продължи "три до четири месеца" с нарастваща интензивност. Това заяви днес Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи към Държавната дума - долната камара на руския парламент, предаде Франс прес.

Риск да затънем има винаги, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция, каза Пушков пред френското радио "Йороп 1". Руските въздушни удари със сигурност ще стават по-интензивни, добави той в отговор на въпрос.

Ударите на международната коалиция начело със САЩ според него не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, посочва АФП.

"Смятам, че е от значение тъкмо интензивността. Американската коалиция се правеше, че обстрелва "Даеш" (арабското съкращение на ИД) цяла година - без резултат. Ако нещата се вършат по-ефикасно, според мен това ще си проличи", каза Пушков.

"Само 20 на сто от операциите (на международната коалиция) дадоха резултат. В 80 на сто (от случаите) те дори не предприеха обстрел", заяви той.

Кюрдски лидер: Войната в Сирия може да продължи 10 години

Руският парламентарист отхвърли обвиненията на Запада, че изпратените от Москва изтребители не бомбардират главно обекти на ИД или не само тях. "Основна цел са групите от "Даеш", разположени най-близо до Дамаск", уточни той. Западът изтъква, че Русия нанася удари далеч от базите на ИД в Източна Сирия, пояснява АФП.

"Разумна идея" ще е според него да се организира международна конференция, която да хвърли мостове между Башар Асад и Иран. Правителството на Асад днес е единствената военна сила на терена, която се бие срещу ИД, каза той. "Не смятаме Асад за единствения виновник" за хаоса в Сирия и за жертвите от четиригодишния конфликт - "страните от Близкия изток и частично западните страни, подкрепили въоръжената съпротива, също носят отговорност за ситуацията", заяви Пушков.

Русия се включва в нова световна война - война срещу световния тероризъм

Президентът на Франция Франсоа Оланд може да изиграе важна роля в подобряването на отношенията между Русия и САЩ, отбеляза московският политик. Според него е "необходимо тъкмо Европа да посочи на САЩ колко е важно да се действа по-активно за затопляне в отношенията с Русия", информира ТАСС.

Русия изобщо не застрашава Европа, подчерта Пушков. "Украинската криза е въпрос единствено на отношенията между Русия и Украйна, той не засяга Европа. Владимир Путин бе досега и занапред ще бъде приятел на Европа. Но приятел на Европа, който брани собствените интереси на Русия, което е напълно логично", добави руският депутат.

Източник: БТА