Кюрдски лидер: Войната в Сирия може да продължи 10 години
Кюрдски лидер: Войната в Сирия може да продължи 10 години / БГНЕС

Командващият сирийската кюрдска милиция Кюрдски сили за защита на народа заяви, че намесата на големите сили в Сирия означава, че гражданската война може да продължи 10 години, предаде Ройтерс.

Сипан Хемо, чиято групировка изгони организацията "Ислямска държава" от райони в североизточната част на Сирия по-рано тази година, е отправил това предупреждение пред сирийския Център за наблюдение на правата на човека ден преди Русия да започне вчера да нанася удари по цели в Сирия.

Русия започна ударите в Сирия

Русия вече породи безпокойството на западните сили със засилване на военното си присъствие, за да помогне на сирийския президент Башар Асад, който е неин съюзник. Това става в момент, в който САЩ и оглавяваната от тях коалиция водят своя собствена въздушна кампания срещу ИД в Сирия и Ирак.

Сега решението е в ръцете на сирийците, каза Сипан Хемо. Случващото се сега може да бъде наречено сблъсък на титани на сирийска земя. Това е война за променяне на географските карти. Това изглежда като трета световна война, в която великите сили се сражават, за да разделят зони на влияние. За жалост ние гледаме на това като на дълга война, която може да продължи 10 години. 250 000 души загинаха в 4-годишния конфликт в Сирия, а над 11 милиона души напуснаха домовете си.

Източник: БТА