/ iStock/Getty Images
Властите обвиниха Украйна за бомбената атака
Руският писател националист Захар Прилепин бе ранен при атентат днес, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации и спасителните служби.

Бомба била прикрепена отдолу на колата на Прилепин. При взрива близо до село Пионерски, Нижегородска област, на около 400 километра източно от столицата Москва, е загинал шофьорът на писателя. Самият Прилепин е ранен. В автомобила не е имало други хора.

Прилепин е в съзнание и е добре, каза пред ТАСС представител на спасителните служби, без да даде подробности.

Медицински източник уточни, че писателят е настанен в болница с рана на крака. Атентатът е бил извършен в гориста местност на десния бряг на река Керженец.

Правоохранителните органи започнаха операция в района. Следственият комитет на Руската федерация заведе наказателно дело за взрива.

Войната в Украйна: Атака с жертви в Киев и нови санкции за Русия

Вече е задържан един мъж, който може да е замесен в атентата.

Според източник от правоохранителните органи "по предварителни данни" бомбеното нападение е извършено от украински бойци в отмъщение за дейността на Прилепин.

От 2016 до 2018 г. писателят е заместник-командващ батальон на т. нар. Донецка народна република (ДНР), припомня ТАСС. Фондацията му купува и лекарства и храни за бежанците от ДНР и другата народна република, провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна - Луганската.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова също обвини за атентата украинските власти. САЩ и НАТО създадоха още една "международната терористична клетка" - киевския режим", написа тя в "Телеграм".

Захарова направи паралел между украинските власти и джихадистите от Ал Каида и "Ислямска държава".

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, известен с полемичните си изказвания, нарече атентата "подло нападение на нацистки екстремисти".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Медведев отказа да коментира атаката.

Засега няма реакция от страна на украинските власти.
Николай Станоев, БТА