Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Срещу независим руски журналист бяха повдигнати обвинения във финансиране на екстремистка организация, тъй като той  е дарил малка парична сума на фондация, основана от излежаващия присъда в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщения в руски медии.

Навални съобщи, че отново е в карцера

Това е първото публично известно дело по обвинения в даване на дарение на организациите на Навални, откакто те бяха обявени за екстремистки и противозаконни миналото лято и очевидно става дума за нова тактика, която руските власти са решили да прилагат, за да задълбочат репресиите срещу инакомислещите, отбелязва АП.

"Радио Свобода" цитира колеги на  журналиста Андрей Заякин, които казаха, че той е бил арестуван в своя апартамент в Москва вчера и днес е бил изправен пред съда. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до осем години затвор.

Пореден опозиционер бе арестуван в Русия (СНИМКИ/ВИДЕО)

По информация от Центъра за защита на масмедиите, правозащитна група, която помага на защитата на Заякин, разследващите са обвинили журналиста, че е дарил 1000 рубли (около 16 долара) на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Заякин, който пише за независимия руски вестник "Новая газета" и за други издания, е прекарал нощта в полицейска килия. Съдът днес одобри искането на разследващите да му бъде наложена като мярка забрана за напускане на дома между 20:00 и 08:00 часа, да му бъде забранено да използва интернет и телефони и да комуникира с други хора, замесени в случая, въпреки че все още не е ясно дали има други такива лица.
 
БТА