/ iStock/Getty Images
Московски съд постанови  блогърът Владимир Синица, призовал към саморазправа с децата на служители на руските органи на реда, да остане в ареста, пише руският в. "Комерсант".

Обвиненият потвърдил, че е публикувал поста, но не се признал за виновен. Той ще остане под стража до 3 октомври.

Според следствието след неразрешения протест на 27 юли Синица, под псевдонима Макс Стеклов, е публикувал в Туитър пост, в който фактически призовава към насилие срещу децата на служители на силовите ведомства. Той е обвинен "за публично разпалване на омраза срещу група лица, със заплахи за използване на насилие", и може да получи до 6 години затвор, съобщава "Комерсант".

Действията на Синица са опит за сплашване под прикритието на псевдоним, пише в. "Росийская газета".

Извън мрежата "Макс Стеклов" е мениджър на едно от многото ООД-та, 30-годишен, с висше образование. Според следователите той е и постоянен участник в протестите на опозицията, като се представя за журналист, работещ за медии на Михаил Ходорковски.

Над 600 души са арестувани на протест в Москва

"Ще погледнат милите щастливи семейни снимки, ще проверят геолокацията, а след това детето на доблестния защитник на обществения ред просто един ден няма да се върне от училище. Вместо детето по пощата ще дойде компактдиск с видео" (на неговото убийство), написал блогърът. Отговорът не закъсня - и то не само от страна на интернет потребителите, но и на московското следствие.

Официалният представител на Росгвардия Валерий Грибакин определи действията на "Стеклов" като провокация, пише в. "Ведомости".

"Повдигнатото наказателно дело ще послужи за урок на всички "шегаджии" и провокатори, които не разбират къде минава границата между шегата и реалните заплахи", добавил Грибакин.
 
БТА