Руската армия удължава с 24 часа хуманитарното примирие в Алепо
Руската армия удължава с 24 часа хуманитарното примирие в Алепо / БГНЕС

Хуманитарното примирие, спазвано от тази сутрин от руската и от сирийската армия в град Алепо, ще бъде удължено с 24 часа, за да се даде възможност на цивилните и на бойците да напуснат обсадените бунтовнически квартали на града, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

Съгласно заповедта на върховния главнокомандващ въоръжените сили (президента) Владимир Путин беше взето решение за удължаване на т.нар. хуманитарна пауза с 24 часа, каза Шойгу. На практика това означава до 16 часа по Гринуич (19 ч. българко време) в петък.

Русия и Сирия обявиха спиране на ударите по Алепо (ВИДЕО)

Малко по-рано ООН обяви че Русия се е съгласила да удължи това примирие до събота вечерта, отбелязва АФП.

В сряда сирийската армия обяви тридневно хуманитарно примирие в Алепо. Според Москва тази хуманитарна пауза би трябвало да даде възможност за евакуиране на цивилните и на бойците, които искат да напуснат бунтовническите квартали.

Москва и Дамаск обявяват "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура подчерта, че обявеното от Русия едностранно спиране на огъня има за цел единствено да бъдат евакуирани болните и ранените и не е част от предложения от него по-широк план за трайно примирие, посочва Асошиейтед прес.

Де Мистура припомни, че условията за спиране на огъня изискват също бойците от групировката "Джебхат Фатх аш Шам" да се съгласят да напуснат града, а сирийското правителство да гарантира, че местните власти ще се запазят, отбелязва Ройтерс.

„Розата на пустинята" Асма Асад няма намерение да бяга от Сирия (ВИДЕО)

Де Мистура опроверга изказване на сирийския президент Башар Асад в интервю за швейцарска телевизия, че повечето цивилни в Източен Алепо искат да напуснат контролираните от бунтовниците квартали. "Хората в Източен Алепо искат да останат, но настояват за спиране на бомбардировките", каза той пред журналисти в Женева.

Източник: БТА