Русия започва да доставя зенитни ракетни системи на Иран
Русия започва да доставя зенитни ракетни системи на Иран / снимкa: БГНЕС

Русия започна доставки на зенитни ракетни системи С-300 на Иран, които ще му помогнат да отблъсне евентуални въздушни атаки на САЩ срещу ядрените й обекти, предаде днес информационната агенция на Ислямската република (ИРНА), цитирана от Ройтерс и ДПА.

"След преговори с Русия, продължили няколко години, сега системите за противовъздушна отбрана С-300 ще бъдат доставяни на Иран", заяви Емаил Козари, заместник-председател на парламентарната комисия за националната сигурност и външните работи, цитиран от ИРНА.

Козари не уточни кога са започнали доставките. Министерството на външните работи на Иран отказа да коментира информацията. Руското външно министерство също отказа коментар и заяви, че би могло да реагира утре.

Според САЩ, европейските им съюзници и Израел Иран се опитва да разработва ядрени оръжия под претекст, че изпълнява гражданска програма за атомна енергия. Иран отрича тези обвинения.

През октомври външното министерството на Русия отрече твърдения в медиите, че Москва би могла да продава системи за противовъздушна отбрана С-300 със среден обсег, добавяйки, че Москва няма намерение да продава оръжия на "проблеми региони".

Но миналата седмица руската агенция РИА Новости цитира източници, според които Русия приключва договор с Иран за доставка на С-300. Козари посочи, че системата за противовъздушна отбрана С-300 може да се използва за подсилване на способността на Иран да защитава границите и въздушното си пространство.

"Доставката на тази система е израз на добрите отношения между Иран и Русия, които не могат да бъдат развалени от Израел", добави Козари, цитиран от ИРНА.