Русия започна доставката на ядрено гориво за иранската АЕЦ Бушехр
Русия започна доставката на ядрено гориво за иранската АЕЦ Бушехр / netinfo

Русия е извършила първата доставка на ядрено гориво за иранската АЕЦ "Бушехр", обяви пресслужбата "Атомстройекспорт", цитирана от световните агенции.

Според съобщението на руската атомна агенция, която извършва строителството на електроцентралата, първият етап от доставката на т. нар. топлоотделящи елементи е приключила вчера. Контейнерите с горивото, предварително запечатани от инспектори на Международната агенция за атомна енергия, са пристигнали в "Бушехр" и са оставени в специален склад.

Доставката на горивото за бъдещата иранска атомна централа ще премине на няколко етапа и ще заеме около два месеца, отбелязва ИТАР-ТАСС. От външното министерство в Москва припомниха, че съгласно двустранния договор отработеното в АЕЦ "Бушехр" руско ядрено гориво ще бъде връщано в Русия за окончателна преработка и складиране. В изявлението на министерството се посочва, че с доставките са възникнали "качествено нови условия" Иран да се откаже от дейностите си по обогатяване на уран.

Ройтерс цитира думи на високопоставен ирански представител, че въпреки доставките на руско ядрено гориво Иран няма намерения да прекрати обогатяването на уран. На въпрос дали Техеран ще прекрати обогатяването на уран при някакви условия представителят отговаря с категорично "не".