Русия установи дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия
Русия установи дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия / БГНЕС

Русия установи дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия, обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с колегите си от двете грузински сепаратистки републики.

Ние обменихме ноти за установяване на дипломатически отношения, заяви Лавров на пресконференция в Москва. Той уточни, че Русия ще има дипломатически отношения на равнище посолства с двете републики, отцепили се от Грузия. "Това ще способства за мира и сигурността, от това ще спечелят всички страни в района, включително Грузия", изтъкна руският външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Документите са готови за подписване на най-високо равнище в най-скоро време, посочи Лавров.

Руският външен министър съобщи също, че Москва е съгласувала с Абхазия и Южна Осетия проекти за договори за дружба, сътрудничество и взаимна помощ. "Особено значение придаваме на онези членове от договорите, които са свързани със сигурността на страните", подчерта Лавров. Той добави, че Русия, Абхазия и Южна Осетия ще си оказват всякаква взаимна помощ, включително военна.

Установяването на дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия Русия направи "още една крачка към анексирането" на двете отцепили се от Грузия републики, заяви днес грузинският заместник-министър на външните работи Гига Бокерия, цитиран от Франс прес. Това е решение е "още една крачка към анексирането на суверенните грузински територии чрез етническо прочистване. Цивилизованият свят няма да приеме това", заявил Бокерия пред Франс прес.