Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо е продължена с още един ден и ще действа от 8.00 да 19.00 ч. на 22 октомври, съобщи пред журналисти в Москва началникът на главното оперативно управление на руския генщаб Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че заинтересованите страни ще окажат натиск върху бунтовниците с цел спасяване на мирните жители в Източно Алепо, които "фактически са заложници на терористите".

Москва и Дамаск обявяват "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

Първоначално спирането на огъня бе обявено до 19.00 ч. на 20 октомври, но по решение на руския президент Владимир Путин то бе продължено с едно денонощие. По-рано прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, каза, че Русия може да прекрати хуманитарната пауза в Алепо, ако ситуацията там се влоши.

Генерал Рудской каза още, че формированията на умерената опозиция и техните началници пречат на нормализацията в района на Алепо. Той съобщи, че бунтовниците са струпали 1200 души с танкове и бронирани машини за настъпление срещу града, като са започнали да получават и преносими зенитни ракетни комплекси.

Лавров: Ислямистите в Алепо провалят спирането на огъня и препятстват евакуацията

"В населените пунктове Мансура, Караси и квартал 1070 само за последното денонощие са пристигнали 200 бунтовници. Като цяло за настъпление срещу Алепо от югозапад е съсредоточена групировка от незаконни въоръжени формации, наброяваща над 1200 души, сред които и около 30 терориста камикадзе.Те разполагат с танкове и бронирана техника и с над 20 пикапа, въоръжени с едрокалибрени картечници", посочи руският генерал.

Източник: БТА