Русия подкрепя Башар Асад в борбата му с терористичните групи в Сирия
Русия подкрепя Башар Асад в борбата му с терористичните групи в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Руски дипломати потвърдиха подкрепата на Москва за президента на Сирия Башар Асад в борбата му срещу терористичните групировки. Това стана на среща на дипломатите с американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Уенди Шърман, предаде АФП.

„Руските представители поставиха изтъкнаха колко е важно сирийското правителство и сирийската опозиция с патриотична ориентация да обединят усилия в борбата срещу терористичните групи, чиито действия застрашават не само бъдещето на Сирия, но и регионалната стабилност”, се казва в съобщение на руското министерство на външните работи след срещата.

Шърман не направи изявление след разговорите с руските зам.-министри на външните работи Михаил Богданов и Генадий Гатилов. Двамата ще представляват Русия на международната конференция за Сирия на 22 януари, която ще се състои в Монтрьо, Швейцария. Форумът ще направи опит да намери политическо решение на сирийската криза, която отне живота на над 130 000 души за близо три години.

Милиони хора бяха принудени да потърсят убежище в други страни или бяха разселени в Сирия, допълва БТА.

Междувременно се появи информация, че руският външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на САК Джон Кери и пратеникът на ООН за Сирия Лахдар Брахими ще се срещнат на 13 януари в Париж, за да обсъдят подготовката на международната конференция за Сирия, наречена „Женева-2”, предаде Ройтерс.

Руското външно министерство съобщи, че на 13 януари Лавров ще се срещне с Кери. Ще има и тристранна среща с участието на Лавров, Кери и Брахими. Руският външен министър, който ще пристигне във френската столица на 12 януари, ще разговаря също с френския външен министър Лоран Фабиюс, ръководителя на сирийската опозиционна коалиция Ахмед Джарба и с външния министър на Йордания, съобщи ИТАР-ТАСС.