Русия изпраща в последния му път патриарх Алексий Втори
Русия изпраща в последния му път патриарх Алексий Втори / снимка: БГНЕС

В руската столица започнаха траурни церемонии, свързани с погребението на Алексий Втори, патриарх на Москва и цяла Русия, предадоха осведомителните агенции. "Възродител на Руската православна църква" нарича покойния първосвещеник Франс прес.

Божествена литургия в храма "Христос Спасител", където бяха изложени за поклонение тленните останки на покойния, извършват Константинополският патриарх Вартоломей, местоблюстителят на руския Патриарши престол митрополит Кирил и други висши духовници.

След литургията ще бъде отслужено опело за Алексий Втори, починал в петък на 79-годишна възраст, съобщи ИТАР-ТАСС. Над 80 000 души се поклониха пред останките на покойния патриарх от събота до днес, отбелязва агенцията.

Алексий Втори ще бъде погребан в Богоявленския катедрален събор в Москва, както се бе разпоредил приживе, посочват руските медии. На церемонията ще присъства вицепрезидентът Ангел Марин, който е начело на българската официална делегация, пристигнала за събитието в Москва.

Там ще бъдат също президентите на Армения, на Беларус и на Молдова, както и висши духовници от различни страни, включително представители на Римокатолическата, на Англиканската и на Арменската апостолическа църква, информира Росбалт. По нареждане на руския президент Дмитрий Медведев днес телевизиите в страната няма да излъчват забавни програми и рекламни видеоклипове, добавя агенцията.