/ БТА
Русия започна военноморски маневри в Тихия океан, включващи учения за борба с подводници и противодействие на въздушни удари, предаде Франс прес, като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

Съобщението беше направено в момент, когато руският президент Владимир Путин е на посещение в Северна Корея, целящо да скрепи стратегическо партньорство между Москва и Пхенян, свързани от "нерушими връзки на братя по оръжие", както заяви севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В ученията участват около 40 плавателни съда и около 20 хеликоптера и самолета. Маневрите "ще продължат до 28 юни във водите на Тихия океан, Японско и Охотско море", се уточнява в изявлението на министерството.

На публикувания видеозапис се виждат няколко кораба и подводница, придвижващи се във формация край Владивосток, където е разположен руският Тихоокеански флот.

В различните етапи, моряците ще се упражняват борба с подводници, нанасяне на ракетни удари срещу корабни групи на конвенционален противник, както и отблъскване на нападенията на дронове и безпилотни катери, подчертава министерството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА