Над 30 ракети са били изстреляни в цялата страна
Русия започна поредната си въздушна атака срещу Украйна в пиковия час тази сутрин, а властите призоваха гражданите да се укрият в убежища, докато силите за противовъздушна отбрана свалят приближаващите ракети, предаде Ройтерс.

Срещу страната са изстреляни „над 30 руски ракети“, каза по телевизията говорителят на украинските ВВС, предаде Франс прес.

„Шест Ту-95 излетяха от руската Мурманска област и изстреляха ракети. Очакваме общо над 30 ракети“, каза Юрий Игнат. 

Зеленски: Бързите действия и броят на доставените танкове са жизненоважни за Украйна

Украинските медии вече съобщиха за експлозии в няколко области на Украйна. Експлозия е била чута и в столицата Киев, допълва Франс прес. А според кмета на града Виталий Кличко 15 руски крилати ракети са били насочени към града, но всички са били свалени.

Журналист на Ройтерс разказа, че е чул свистенето на ракета, летяща на малка височина, на около 30 километра от столицата Киев.

Две ракети бяха забелязани над територията на Николаевска област, съобщи в „Телеграм“ губернаторът Виталий Ким.

„Ракети летят във вътрешността на Украйна. Поне две бяха забелязани северозападно през Николаевска област“, написа Ким.

В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, докато хората отиваха на работа. В столицата украинци се укриха на метростанция, някои седяха на одеяла или на пластмасови столове.

Първите руски ракети бяха свалени, обяви началникът на президентската канцелария Андрий Ермак.

Най-големият украински частен енергиен производител ДТЕК съобщи, че превантивно спира електроснабдяването в Киев, околния регион и Одеска и Днепропетровска област, заради опасност от ракетна атака.

Джо Байдън: САЩ изпраща 31 танка „Ейбрамс“ на Украйна

През нощта ПВО е свалила всичките 24 дрона, изпратени от Русия, съобщи украинската армия. 15 от дроновете са свалени около Киев, където няма информация за нанесени щети.

Столичните власти предупредиха гражданите, че по-късно през деня може да има още ракетни атаки.

Тези нападения бяха извършени, след като Германия и САЩ обявиха вчера, че ще изпратят модерни бойни танкове на Украйна, предлагайки, по определението на експерт „бронирана ударна сила“, която да помогне на Киев да преодолее патовата ситуация, в момент, в който войната навлиза в 12-тия си месец, отбелязва Асошиейтед прес.
Петя Гергова/БТА