Руският външен министър Лавров получи съмнителен подарък при посещението си в Босна и Херцеговина
Руският външен министър Лавров получи съмнителен подарък при посещението си в Босна и Херцеговина / БГНЕС
Русия е предала днес в посолството на Босна и Херцеговина в Москва иконата от 18 век, която сръбският член на колективното босненско председателство Милорад Додик подари на руския външен министър Серегей Лавров при посещението му в страната на 14 декември, предаде ТАСС.

Руското външно министерство съобщи, че днес, след съгласуване с дарителя, иконата е била предадена в посолството с препоръка да се задействат достъпните правови механизми за изясняване на всички обстоятелства, свързани с иконата, включително нейния произход.

По-рано посолството на Украйна в Сараево изпрати в босненското външно министерство нота с искане да се върне на Украйна иконата от Луганск, която Додик е подарил на Лавров. Посолството поиска информация за това как иконата е попаднала във владение на босненския сръбски лидер. Ако Босна не предостави информацията, това ще означава, че тя подкрепя "агресивната политика и военните действия" на Русия в Източна Украйна, заяви украинското посолство.

Смята се, че историческият артефакт произхожда от Източна Украйна, която е под контрола на проруски бунтовници от 2014 г. Десетки сърби се сражаваха на страната на бунтовниците по време на конфликта.

Прокуратурата на Босна и Херцеговина е започнала разследване за произхода на иконата.

Източник: БТА