/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи на Русия заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, бележи връщането на Алианса към мисленето и "схемите" от епохата на Студената война, предаде АА.

На своя уебсайт министерството заяви, че Западът "защитава интересите на 1 милиард" - населението на западните държави - и се бори за своята хегемония, като се опитва да спре формирането на многополюсен свят, включително с военни средства.

"За Запада "редът, основан на правила", е узурпиран прерогатив за нарушаване на международното право. Резултатът от действията на НАТО е добре известен - разпространение на огнища на нестабилност, разрушаване на държави, необуздан тероризъм, ненаказани военни престъпления, цивилни жертви, включително деца, безкрайни потоци от бежанци", се казва в него.

Медведев: Съветът Украйна-НАТО ще приключи с изчезването на една от страните в него

Алиансът доказа неспособността си да се адаптира към новата геополитическа ситуация и изискванията в сферата на сигурността, а САЩ и техните съюзници се опитват да овладеят и формиращите се центрове на многополюсния свят, се допълва в доклада.

Министерството също така обвини НАТО в лицемерие, като посочи, че Алиансът обвинява Русия, че е заплаха, докато увеличава военното си присъствие и изгражда военни складове в близост до руските граници, тренирайки за настъпателни действия срещу Русия по време на военни учения.

Дипломатическата служба изтъкна, че броят на военнослужещите в районите около Русия се е увеличил до 300 000 и никой не отрича, че срещу Русия са разположени системи за противовъздушна отбрана.

"НАТО последователно понижава прага за използване на сила и засилва ядрения компонент във военното планиране", се казва в съобщението.

Украйна се превърна в острието на борбата на НАТО срещу Русия и ѝ бяха обещани членство и оръжия с голям обсег на действие, се казва в доклада.

В същото време Грузия, Босна и Херцеговина и Молдова са следващите на опашката за присъединяване към редиците на Алианса. Финландия и Швеция бяха приети по ускорен начин.

"Близкият изток и Африка са обявени за зона на стратегически интереси, в която Вашингтон и неговите съюзници се опитват да наложат своите порядки и да изсмукват ресурси по доказани неоколониални модели.“

"НАТО разширява пипалата си в Индо-Тихоокеанския регион под измисления претекст, че развитието на ситуацията там "може да повлияе пряко на евроатлантическата сигурност"," заяви министерството.

Според министерството много държави са "сериозно обезпокоени" от политиката, действията и повишаването на военното присъствие на НАТО, които "пряко противоречат на обективните задачи за формиране на нов справедлив световен ред без изкуствени граници, разделящи държавите на приятели и врагове".

"Сигурността може да бъде само неделима и не може да се укрепва чрез игнориране на сигурността на другите. Колкото и да се простират геополитическите планове на Вашингтон и Брюксел, светът няма да се превърне в "натовско кълбо", се казва в него.

Министерството подчерта, че резултатите от срещата на върха във Вилнюс ще бъдат "внимателно анализирани".

"Отчитайки установените предизвикателства и заплахи за сигурността и интересите на Русия, ние ще реагираме своевременно и по подходящ начин, използвайки всички средства и методи, с които разполагаме. В допълнение към вече взетите решения ще продължим да укрепваме военната организация и системата за отбрана на страната", се казва в него.
БГНЕС