Резултатите от срещата на върха на НАТО са добри - това каза президентът на Украйна, след като преглътна разочарованието от вчера, предава NOVA.

Володимир Зеленски получи обещания, че Алиансът ще продължи с военната подкрепа. Както и обещания, че страните от Г-7 ще се ангажират допълнително със сигурността на Украйна.

Байдън към Зеленски: Правим всичко, за да получите това, от което се нуждаете


Въпреки че украинснкият президент беше разочарован, че страната му засега остава без покана и дата за присъединяване към Алианса, Зеленски все пак получи гаранции. Те дойдоха от страните - членки на Г-7, които подписаха дългосрочно споразумение в сферата на сигурността. В него ще бъде включено оборудване, обучение на украински пилоти на изтребители F-16 в Румъния и споделяне на разузнавателна информация. За първи път се проведе и Съвет НАТО- Украйна.

След разочарованието вчера, Украйна се върна към по-умерен тон днес. Президентът Володимир Зеленски каза, че страната не си прави илюзии. Ясно е, че докато войната е в активната си фаза, приемане на Украйна в НАТО е невъзможно.

"Ние сме адекватни хора. Разбираме, че нашите партньори ни помагат с оръжие в този момент на оцеляване. И ние се нуждаем от това много силно. Разбираме също, че някои хора силно се страхуват да говорят за членството ни в НАТО, защото никой не иска война. Това също е логично и разбираемо. Искам да е ясно - ние сме разумни и цивилизовани хора и разбираме, че докато върви война, Украйна не може да стане член. Това е очевидно", заяви Зеленски. 

НАТО настоява, че въпреки че не даде срок, в който Украйна да се присъедини, направените стъпки са важни. Влизането в Алианса ще бъде по ускорена процедура, когато условията позволяват.

"Украйна в момента е по-близо до НАТО от всякога. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в Алианса. Решихме да премахнем изискването за изпълнение на Плана за действие и покана ще бъде отправена, когато условията са изпълнени. Така процеса за присъединяването ще бъде не две стъпки, а една", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
NOVA